YÖK-YUDAB Programı Nedir Kimler Başvurabilir?
Yükseköğretim Kurulu tarafından, yükseköğretim tarihinde ilk kez başlatılan "Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu" (YÖK-YUDAB) Programı, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın YÖK'te gerçekleştirdiği basın toplantısı ile ilk kez kamuoyuna açıklandı.
Toplantıya YÖK Başkanvekilleri Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ile Prof. Dr. Rahmi Er ve YÖK Yürütme Kurulu Üyelerinin yanı sıra ülkemizin önde gelen basın ve yayın kuruluşlarının mensupları katıldı.
Hatırlanacağı üzere "100/2000 YÖK Doktora Bursu" ve "YÖK Temel Bilimler Programları (YÖK-TEBİP)" Üstün Başarı Sınıfları gibi doktora eğitimine devlet üniversitelerinde devam eden araştırma görevlilerine yönelik yenilikler gerçekleştirilmişti.
100/2000 YÖK Doktora Bursu ve YÖK-TEBİP'ten sonra yükseköğretim tarihinde ilk kez başlatılacak olan YÖK-YUDAB adlı Burs Programı ile YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlarda, başarı öncelenerek, doktora eğitiminde tez aşamasında olan araştırma görevlilerine kendi alanlarında yurtdışında araştırma yapma imkânı sunulacak.
Toplantıda basın mensuplarına program hakkında bilgi veren YÖK Başkanı Saraç, Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi kapsamında doktora eğitimine devlet üniversitelerinde devam eden araştırma görevlilerine yönelik birçok yeni programın hayata geçirildiğini belirtti.
Ülkemizdeki doktoralı elemanların sayısının artırılmasının başlıca hedefleri olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı Saraç, "Ülkemizin öncelikli alanlarını belirleyerek; bu öncelikli alanlar için üniversitelerimize ilave araştırma görevlisi kadroları tahsis edilmiştir." diye konuştu.
Son dönemde yükseköğretim tarihimiz açısından çok önemli projelerin başlatıldığından bahseden YÖK Başkanı Saraç konuşmasına şu şekilde devam etti:
"YÖK 100/2000 Doktora Bursu programı. Bu programla, Yükseköğretim Kurulu tarafından ülkemizin gelişiminde ihtiyaç duyacağı nitelikli işgücüne göre belirlenen öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağını temin etmek üzere, yurtiçindeki devlet üniversitelerinde 100 tematik alanda 2000 doktora öğrencisine, YÖK Doktora Bursu verilmektedir. Program, yıllık bazda uygulanan sürekli bir programdır. Programın doğasındaki 100 temel alan, bilim ve teknolojide yaşanan gelişme ve eğilimler ve ülkemizin ihtiyaçlarına göre sürekli gözden geçirilerek yenilenmektedir.
Öte yandan, yükseköğretim tarihimizde ilk kez, temel bilim programları olan fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarında 'YÖK-TEBİP (YÖK Temel Bilimler Programları) Üstün Başarı Sınıfları' oluşturulmuştur.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde oluşturulan bu sınıflardaki öğrenciler için hazırlanan özel bir müfredatla öğrenim görmelerini YÖK tarafından sağlanmaktadır."
YÖK ilk kez "yurtdışı doktora araştırma bursu" verecek
"Yeni YÖK" olarak YÖK-YUDAB Programı ile YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlarda, devlet üniversitelerinin araştırma görevlisi kadrolarına atanan ve doktora eğitiminin tez aşamasındaki öğrencilerin, en az altı ay en fazla bir yıl süreyle tezleri ile ilgili araştırmalar yapmak üzere yurtdışına gönderileceğini ifade eden YÖK Başkanı Saraç, Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş öncelikli alanlarda doktora derslerini tamamlamış, yeterlik sınavını geçmiş ve halen tez aşamasındaki 2547 sayılı Kanun uyarınca bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışan tüm T.C. vatandaşlarının belirtilen şartları taşımak kaydıyla başvuru yapabileceğini söyleyerek şartları şu şekilde sıraladı:
"Çalışmada kullanılacak yabancı dili, araştırmayı yürütebilecek düzeyde bildiğini son beş yıl içinde aldığı YÖKDİL, YDS, E-YDS, ÜDS, KPDS'den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından muadili en az 65 puan aldığını gösterir dil sınav sonucunu belgelendirmek.
Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
Başvuru tarihi itibariyle, son 3 yıl içinde doktora eğitimine başlamış olmak.
Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve QS tarafından yapılan dünya üniversite veya alan sıralamalarında son 3 yıl içerisinde ilk 500 içerisine giren üniversitelerden birinden en az altı ay en fazla bir yıl süreyle kabul almak."
Bireysel başvuruların YÖK Başkanlığına yapılacağını ve her yıl 400 araştırma görevlisinin bu destek programından faydalanacağının planlanmakta olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Saraç, "Programdan faydalanacak araştırma görevlilerine, aylık 2.500 - 3.500 TL arasında gittikleri ülkeye göre Başkanlığımızca belirlenecek tutarda YÖK-Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu verilecek olup, yurtdışına gidiş-dönüş yol masrafları da Başkanlığımızca karşılanacaktır." ifadelerini kullandı.
YÖK Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu (YUDAB) Programı bilgi notu için tıklayınız.
YÖK Başkanı Saraç konuşmasının ardından basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.
Konular
- Ülkemizin en başarılı üniversiteleri hangileri?
- Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulunun Görevi Nedir?
- Nitelikli İş Gücü İçin Öğretim Elemanları Hazır mı?
- YÖK-YUDAB programı hakkında detaylar
- Eserden geçenlere verilecek doçentlik unvanı hangi tarihten geçerli olacak?
- YÖK-YUDAB Programı Nedir Kimler Başvurabilir?
- ASELSAN Akademi ile Hangi Kazanımlar Elde Ediliyor?
- Psikoloji Alanında Unvan ve İstihdam Sorunları Nelerdir?
- Okullarda ve fakültelerde turizm eğitimi ve turist rehberliği alanında yeni stratejiler
- Öğretmenler için sınavsız tezsiz yüksek lisans hangi dallarda veriliyor?
- TYS yılda kaç defa yapılıyor?
- Öğretmenlere hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimde neler verilmeli?
- Yükseköğretim kurumları sıralamasında nasıl yükselebilirsiniz?
- Engelli üniversite öğrencilerinin hakları nelerdir?
- Yabancı uyruklular üniversitelerde nasıl çalışır?
- Doçentlik belgesi ne zaman gönderilir?
- İkinci Öğretim Okumanın Avantajları ve Dezavantajları Neler?
- Çift Anadal’dan Mezun Olabilmek İçin Ne Gerekiyor?
- Gemoloji bölümü nedir?
- Akademisyenlerin yurtdışı eğitimleri nasıl oluyor?
- Yeni kurulan üniversiteye geçen öğrenci önceki üniversitenin diplomasını alabilir mi?
- Son 10 yılda Türkiye'de işlem değeri en fazla olan 5 ülke bilgileri
- YÖK-Türkoloji Bursuna kimler başvurabilir?
- Öğrenci affından yararlanmak için gerekli şartlar nelerdir?
- Öğrenci affından yararlananlar üniversitelerine ne zaman kayıt yaptırabilecek?
- Gazeteci haber yaparken neye dikkat etmeli?
- Yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı arttı
- Trafik ve sürücülük eğitimi alanında meslek yüksekokulları yaygınlaşacak
- Vakıf üniversitelerinde geliri başka yerde harcama kapatma nedeni
- Araştırma görevliliği için yüksek lisans yapıyor olmak şart mı?